Info om Ljuduthyrning

Om Du funderar på att hyra högtalare eller en ljudanläggning från en Ljuduthyrning i Stockholm behöver man ha en del svar innan första kontakt tas. Några av de viktigaste listas här:

01. Vad skall ljudanläggningen användas till? (tal, disco, live musik, studentflak m.fl.)

02. Hur många (antal) åhörare, publik m.fl. skall ljudanläggningen användas till?

03. Lokalens storlek (kvadratmeter och höjd) är viktig vid val av högtalare.

04. Material i Lokalens väggar, golv och tak (trä, sten, betong, tygbeklädd, ev. ljudisolering)

05. Vilken volym förväntar ni er av ljudanläggningen? (bakgrundsmusik, normal, tokhögt)

06. Om disco/dans, vilken typ av musik skall spelas? (behövs subwoofer/subbas?)

07. Om live musik, hur många sångare och musiker behöver koppla in sig i mixerbordet?

08. Om ni önskar leverans behövs leveransadresser och leveranstider.

09. Önskar ni uppmontering, soundcheck/ljudtest och nedmontering av utrustningen?

10. Om man skall hyra mycket ljud & ljus kan man behöva se över tillgången på ström.

11. Vid fakturering behövs faktureringsadress och organisationsnummer.

12. Ni som skall fixa ljudanläggning själva till ert studentflak bör noggrant kontrollera att strömförsörjningen är tillräcklig samt att elgeneratorn är av typen "inverter" vilket innebär att en sinusvågsväxelriktare levererar elström av kommersiell kvalitet för användning till frekvenskänslig elektrisk utrustning som till exempel datorer och aktiva högtalare med switchade nätaggregat. Dåliga elgeneratorer och ström har förstört många ljudanläggningar. Oftast är det du som kund som står ansvaret för hyrd utrustning.

Vid hyra av stora PA/Ljudanläggningar rekommenderas att man tar kontakt per telefon.


Hur många WATT behöver man ?

Antalet WATT på en förstärkare, oavsett om den är inbyggd i en högtalare eller fristående, HAR INGET ATT GÖRA MED LJUDKVALITÉT! Tyvärr är det många som tror det. På grund av allmänhetens missuppfattning av WATT så anger de flesta ljuduthyrare sina olika ljudanläggningar och Aktiva Högtalare i WATT (även vi). Vissa ljuduthyrare anger i RMS andra i PEAK eller MAX och en del hittar på vad som helst, bara det låter bättre än konkurrenterna. Följdaktligen innbär detta att en aktiv högtalare som är märkt 400 watt RMS kan låta bättre och spela högre än en annan som är märkt 1.000 watt PEAK. Om du är osäker, be att få komma och lyssna på ljudanläggningen innan du lägger en bokning.


Vilken ljudfirma skall jag välja ?

Hur skall man gå till väga om man vill hyra en ljudanläggning som låter bra och kanske även spelar upp musiken på en riktigt hög volym? Ja, tyvärr kräver det lite detektivarbete. Men det finns ett sätt som inte är allt för svårt. Ring eller begär in offerter, från minst 3 olika ljuduthyrare, och berätta vad du skall använda ljudanläggningen till. Be dem tala om EXAKT vad det är för märke och modell på det som de rekommenderar till dig. När du fått dina svar går du sedan in på en nätbutik som säljer ljudutrustning (t.ex. http://www.thomann.de) och jämför inköpspriserna på de olika högtalarna, mixerborden m.m. Som regel kostar bättre högtalare & förstärkare mer.

Det finns dock en del andra saker som påverkar priset. En av dessa är om uthyraren tillhandahåller ett telefonnummer till jour som du kan ringa om du behöver hjälp. En annan är om du betalar per dygn eller hel helg. En del ljuduthyrare vill ha betalt om du avbokar mindre än en vecka i förväg, andra inte.

Se upp med hur de olika ljudfirmornas priser anges. En del visar sina priser exklusive moms, vilket innebär att slutnotan blir 25% dyrare! Några har kraftiga förseningsavgifter om du inte skulle hinna återlämna utrustningen i tid. Andra visar inga priser alls! Om frånvaron av prisuppgifter på en hemsida beror på lathet är det illa nog, men det kan också betyda att man inte vill visa upp sina priser pga att de är avsevärt högre än konkurrenternas.

Kostnad för leverans och montering varierar kraftigt. Här kan man spara en hel del genom att ta in/begära offerter från flera olika ljudfirmor. Be om att få alla delar i offerten specificerade för att lättare kunna avgöra skillnaden.

Seriös eller oseriös ljuduthyrare? Det är inte alltid så lätt att avgöra. Du vill ju bara att utrustningen skall fungera, och om den nu inte gör det så vill du ha omedelbar hjälp. Det är här man skiljer agnarna från vetet. Det är dock viktigt att komma ihåg att om du, Dj, musiker eller någon annan på plats, har haft sönder ljudutrustningen brukar det kosta rejält att få det åtgärdat inom 60 minuter.

Nåväl, med detta sagt. Bra eller dålig ljuduthyrare ... ? Ja, tipset är att titta på www.rejta.se eller liknande sajter. Om en ljudfirma har mer än 5 negativa omdömen de senaste 12 månaderna bör man ta sig en allvarlig funderare på om man skall hyra hos dem. De absolut flesta är dock seriösa och månar om sina kunder. Om en ljudfirma inte finns omnämnd på en rejtingsajt är det som regel oftast bara bra. I synnerhet om företaget existerat många år. Positiva omdömen på facebook m.fl. ställen på internet kan ju rätt enkelt manipuleras.

Finns det oseriösa eller mindre nogräknade ljuduthyrare? Svar: JA! Om din tillställning är viktig för dig, se till att den du hyr av tycker detsamma!


[annons]